Bilbälteskrav för veteranbilar – vad gäller egentligen?
När det handlar om gamla bilar och säkerhetsutrustning som bilbälte uppstår ofta frågor om lagkrav och undantag. Måste en bil från 1960-talet ha bälten monterade? Vad säger lagen om användning av bilbälte i fordon som saknar det från fabriken? Denna artikel går igenom det aktuella regelverket kring bilbälte och veteranfordon samt vad du som ägare bör tänka på för att följa lagen – och hålla säkerheten på en god nivå.
Vad innebär begreppet veteranbil?
I Sverige anses ett fordon vara en så kallad veteranbil när det är 30 år eller äldre. Transportstyrelsen definierar dessa som entusiastfordon, vilket innebär att bilen oftast används i begränsad omfattning, exempelvis vid bilträffar eller sommarutflykter. Trots att det är ett veteranfordon omfattas bilen fortfarande av svensk lagstiftning, inklusive trafikregler, registreringskrav och säkerhetsregler.
Det är med andra ord ett vanligt missförstånd att äldre fordon skulle vara helt undantagna från lagstiftning kring säkerhet. Men det finns skillnader jämfört med nyare bilar – framför allt när det gäller utrustningskrav som bilbälten.
Vad säger bälteslagen för gamla bilar?
Bälteslagen trädde i kraft i Sverige år 1975 och kravet på bilbälten i framstolar kom något tidigare, men blev först lagstadgat under mitten av 70-talet för nya bilar. Det innebär att fordon som är tillverkade innan dess kan omfattas av så kallade ”undantagsregler” i fråga om bältesinstallation och användning.
Enligt Transportstyrelsen gäller följande grundprincip:
Om en bil är tillverkad innan lagkrav för bilbälte trädde i kraft, behöver den inte eftermonteras med bilbälten – så länge det inte finns sådana installerade.
Om exempelvis en bil från 1963 aldrig har haft bilbälten monterade i baksätet, krävs det alltså inte enligt dagens regelverk att man ska eftermontera dessa. Men – finns bälten på plats, oavsett om de är original eller eftermonterade, måste de också användas.
Bilbälte i veteranbil – när blir det krav?
Det bilbälteskrav som används i Sverige baseras till stor del på tillverkningsår av bilen, liksom på hur och när den registrerades i Sverige. Här följer några viktiga hållpunkter:
Fordon tillverkade före 1970
- Behöver inte ha bilbälten om dessa aldrig varit monterade från början.
- Om bälten finns i bilen, exempelvis eftermonterade, måste de användas enligt gällande lag.
Bilar tillverkade efter 1970
- Krav på bilbälten i framsätet gällde bilar som typgodkändes från 1 januari 1970.
- Från 1975 blev bälten i framsätet obligatoriska vid nyregistrering.
Med andra ord är en central regel att ett fordon inte behöver ha säkerhetsutrustning som inte krävdes vid tillverkningsögonblicket, men om säkerhetsutrustning finns i fordonet – så är dess användning ett krav.
Hur påverkar detta dig som bilägare?
Att äga och köra en veteranbil innebär ansvar, även när det gäller trafiksäkerhet. Att förstå vad som gäller är extra viktigt vid besiktning, försäkringsfrågor och vid en eventuell försäljning eller import av fordon. Väljer du att eftermontera bälten utifrån egen vilja eller försäkringskrav, bör detta göras i enlighet med fordonets tekniska förutsättningar och lagstiftningen.
Observera också att Trafikverket och Transportstyrelsen vid besiktning ofta utgår från fordonets registrerade uppgifter. Därför kan en bil med eftermonterade bälten betraktas på annat sätt än en som aldrig haft några, även om de monterats i efterhand.
Bilbälte och barn i äldre bilar
Ett särskilt kapitel gäller när barn ska åka i äldre fordon. Även om bilbälte inte finns från början kan det finnas lagkrav som begränsar möjligheten att transportera barn:
Enligt rekommendationer från Trafikverket och Transportstyrelsen bör barn alltid sitta bältade – vilket utesluter äldre bilar utan bälten som transportmedel för små barn.
Om du behöver transportera barn i en veteranbil bör bilen ha åtminstone tvåpunkts- eller trepunktsbälte i aktuella säten. Saknas detta gäller stark avrådan av trafiksäkerhetsskäl, även om det inte är ett direkt lagbrott i vissa fall.
FAQ – Vanliga frågor om bälteslagen och veteranbilar
Måste jag eftermontera bälten i en veteranbil som aldrig haft några?
Nej, om bilen är tillverkad innan krav på bilbälte fanns och det aldrig funnits bilbälten monterade original, så kräver svensk lag inte att de installeras i efterhand.
Gäller kravet på att använda bälte även för passagerare?
Ja, om det finns bälten i fordonet, ska de användas – oavsett om det är förare eller passagerare. Undantag finns för fordon där bälten aldrig varit installerade och då heller inte krävs.
Kan jag fästa ett babyskydd eller bilbarnstol i en bil utan bilbälten?
Nej, det är inte säkert eller rekommenderat att installera barnskydd i bilar som saknar bälten. För att en bilbarnstol ska kunna monteras säkert krävs minst tvåpunktsbälten. Det finns dock särskilda barnskyddssystem för bilar utan bälten, men dessa är mycket ovanliga och kräver ofta särskild godkännande eller teknisk modifiering.
Får jag böter om jag kör en gammal bil utan bälte?
Inte automatiskt. Om din bil är äldre än vad lagen kräver för bilbälte (exempelvis en bil från 1965 utan bälten) och detta dokumenterats i registreringsbeviset, utfärdas ingen böter. Men om bälten finns i bilen och inte används – då kan både förare och passagerare bötfällas.
Gäller andra regler om jag importerar en gammal bil från utlandet?
Ja, ett fordon som importeras måste uppfylla svenska registreringsregler vid godkännande. Transportstyrelsen bedömer i varje enskilt fall huruvida eftermontering av bälten krävs. I vissa fall krävs bilbälten även i äldre fordon om de ska godkännas för trafik i Sverige. Läs mer direkt hos Transportstyrelsen.
Tilläggstips för tryggt bilägande med äldre fordon
För dig som äger eller överväger att köpa en veteranbil är det klokt att:
- Dubbelkolla fordonsdata hos Transportstyrelsen för att se vad som krävs vid besiktning.
- Kontrollera registreringsbeviset för att se om bilen är registrerad med säkerhetsbälten eller utan.
- Diskutera försäkringsvillkor med ditt försäkringsbolag, då vissa policys kräver säkerhetsutrustning.
- Tänk på trafiksäkerhet för barnpassagerare – även om lagen inte kräver bilbälte i alla fall, är det ofta olämpligt att köra barn i en obältad bil.