Vad är Eolys vätska och hur fungerar det?

eolys vätska
Eolys-vätska hjälper dieselbilar med partikelfilter att bränna bort sot effektivt, särskilt vid låg temperatur. Vanlig i Peugeot, Citroën m.fl. mellan 2000–2015. Lär dig skillnaden mot AdBlue och hur/varför vätskan bör fyllas på hos verkstad.
Innehållsförteckning

Vad är Eolys vätska?

Eolys vätska är en tillsatsvätska som används i vissa dieselbilar för att optimera funktionen hos bilens partikelfilter (DPF – Diesel Particulate Filter). Vätskan konstruerades ursprungligen av PSA-gruppen (Peugeot och Citroën) och hjälper partikelfiltret att regenerera sig vid lägre temperaturer, vilket annars kan vara en utmaning i stadskörning där avgastemperaturen ofta inte blir tillräckligt hög.

Tillsatsen blandas automatiskt med bränslet i små mängder innan det förbränns i motorn. När förbrända avgaser når partikelfiltret, underlättar Eolys vätskan förbränningen av partiklar vid lägre temperaturer, vilket rensar filtret från uppsamlat sot. Utan denna tillsats kan filtret täppas igen snabbare, vilket leder till dålig motorprestanda och i värsta fall skador på bilen.

När används Eolys vätska?

Eolys vätska används främst i dieselbilar som är utrustade med ett så kallat adderat partikelfiltersystem (additivbaserat DPF-system). Denna teknik var särskilt vanlig i många europeiska bilmodeller under en period från början av 2000-talet fram till cirka 2014.

Bilen är programmerad att dosera Eolys-vätskan varje gång du tankar. Sensorn känner av bränslemängden, och en viss mängd tillsats matas in för att hamna i bränsletanken. Vätskan följer sedan med bränslet in i motorn och påverkar sammansättningen på avgaserna, så att regenereringen blir mer effektiv när den sker. Detta sker vanligen efter att bilen uppnått viss körsträcka eller körmönster.

När tanken med vätskan är tom tänds en varningslampa på instrumentpanelen, och det är viktigt att fylla på så snart som möjligt. Att köra vidare utan påfyllning under längre tid kan leda till utebliven regenerering och i förlängningen till ett helt igensatt filter. För att fylla på behövs särskilda verktyg – detta görs normalt på verkstad.

Skillnaden mellan Eolys vätska och AdBlue

Eolys vätska och AdBlue används båda i syfte att minska utsläpp från dieselbilar, men de har helt olika funktioner och används i olika delar av avgasreningssystemet. Det är viktigt att inte förväxla dem.

Vad gör Eolys vätska?

Eolys används för att hjälpa till att bränna partiklar (sot) som samlas i dieselpartikelfiltret. Den påverkar kemin i avgaserna så att uppbränningen sker vid lägre temperaturer, vilket är avgörande under stadskörning eller korta sträckor. Den doseras automatiskt i samband med tankning.

Vad gör AdBlue?

AdBlue är en urealösning som sprutas in i avgassystemet efter förbränningen, men före katalysatorn. Det används i så kallade SCR-system (Selective Catalytic Reduction) för att minska kväveoxider (NOx). Det omvandlar NOx till kväve och vatten genom en kemisk reaktion inne i katalysatorn.

Sammanfattad skillnad

  • Eolys: Hjälper DPF att regenereras (bränner sot).
  • AdBlue: Minskar NOx-utsläpp via SCR-katalysator.
  • Båda är vätskor, men fyller helt olika funktioner och används i olika system.

Vilka bilar använder Eolys vätska?

Eolys vätska har främst använts av europeiska tillverkare, särskilt från PSA-gruppen som inkluderar varumärkena Peugeot och Citroën. Dessa märken använde additivbaserad teknik istället för det mer vanliga passiva DPF-systemet.

Exempel på bilmärken och modeller som använder Eolys:

  • Peugeot – nästan alla modeller med dieselmotor mellan 2000–2015
  • Citroën – C4, C5, Picasso-serier m.fl. av liknande årsmodeller
  • Volvo – vissa modeller i V50, S40, XC60 med 1.6 eller 2.0 diesel från PSA
  • Ford – Focus, C-Max och Mondeo med gemensamt utvecklade dieselmotorer
  • Mazda – särskilt Mazda 5 och 6 med 2.0D från PSA/Ford-samarbetet

I senare årsmodeller har bilen vanligtvis istället ett så kallat passivt partikelfilter eller använder AdBlue/SCR-tekniken. Därför är det främst lite äldre bilar med dieselmotor som behöver Eolys-vätska.

Vill du ta reda på om din bil har Eolys-system? Den bästa vägen är att kontrollera bilens registreringspapper eller fråga en auktoriserad verkstad. Du kan också hitta information via Biluppgifter.se.

FAQ om Eolys vätska

Här har vi samlat några av de mest förekommande frågorna om eolys vätska.

Kan jag fylla på Eolys vätska själv?

Det är i vissa fall möjligt, men rekommenderas inte. Påfyllning av Eolys innebär ofta att bilen måste förses med rätt mängd via ett särskilt påfyllningsverktyg, och systemet känner också av vätskans nivå elektroniskt. Efter påfyllning kan bilen dessutom behöva återställas via diagnosverktyg, så det är säkrast att låta en verkstad göra detta.

Hur ofta behöver Eolys fyllas på?

En full Eolys-tank räcker normalt mellan 12000–15000 mil. Hur ofta den behöver påfyllas beror på din körning och bilmodellens doseringssystem. Varningslampa för låg nivå visas i god tid, så det finns i regel gott om tid att boka ett servicebesök.

Vad kostar det att fylla på Eolys?

Kostnaden varierar beroende på verkstad och biltillverkare, men ett typiskt intervall ligger mellan 1500–3000 kronor inklusive arbete. Själva vätskan är inte särskilt dyr, men arbetskostnaden samt återställning av systemet tillkommer.

Kan jag använda AdBlue istället för Eolys?

Nej, dessa vätskor har olika kemisk sammansättning och används i helt olika delar av fordonets utsläppssystem. Att använda en felaktig vätska kan skada systemet och leda till kostsamma reparationer. Använd alltså alltid den vätska som är avsedd för din bilmodell.

Hur vet jag om min bil har ett Eolys-system?

Det enklaste sättet är att kontrollera serviceboken, fråga en auktoriserad verkstad eller söka via fordonsdata på exempelvis Biluppgifter.se. Vissa bilar har också en klisteretikett i motorutrymmet som indikerar att additiv används.

Dela detta
Mer läsvärt
byta låssignal tesla
Funktioner & Teknik
Byta låssignal på Tesla – Steg för steg-guide

Vill du göra din Tesla mer personlig? Upptäck hur du ändrar eller stänger av låssignalen, använder Boombox-funktionen och anpassar ljud via USB. En enkel guide för dig som vill ha tystnad — eller ett unikt ljud varje gång du låser bilen.

Läs mer »